Workshop Filosofie Casa Clarezia

Graag neem ik u mee naar de diepzinnige en boeiende denkwereld van de Duits-Zwitserse filosoof en psychiater Karl Jaspers (1883-1969). Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Jaspers overleed. Echter, zijn denken heeft geenszins aan actualiteit ingeboet. Kortom: de moeite waard voor een verkenning!

Even in het kort een aantal biografische notities. Na drie semesters rechten aan de universiteit van München te hebben gestudeerd, besloot Jaspers in het jaar 1902 om met een studie medicijnen aan te vangen. Via Berlijn en Göttingen vervolgde hij zijn studie vanaf 1906 aan de universiteit van Heidelberg. Uiteindelijk promoveerde hij in 1908 aldaar in de psychiatrie. In hetzelfde jaar kreeg hij als arts een aanstelling in de psychiatrische kliniek van de Heidelbergse universiteit. In 1913 verscheen zijn habilitatieschrift Allgemeine Psychopathologie. Binnen het psychiatrisch onderzoek geldt deze tekst heden ten dage nog steeds als standaardwerk.

In de periode tussen 1916 en 1937 was Jaspers werkzaam als professor aan de universiteit van Heidelberg: de eerste vijf jaar als professor in de psychiatrie, de resterende jaren als hoogleraar in de filosofie. In 1937 werd Jaspers door de nazi’s gedwongen om deze functie neer te leggen. Later volgde nog een publicatieverbod. Zijn vrouw, Gertrud Mayer (1879-1974), was namelijk van Joodse afkomst en Jaspers was niet bereid om van zijn vrouw te scheiden. Beiden hebben de oorlog ternauwernood overleefd. Gelukkig werd Heidelberg op 1 april 1945 door de geallieerden bevrijd. De deportatie van Jaspers en zijn vrouw stond, nog geen twee weken later, op 14 april 1945 gepland.

Na de oorlog besloten Jaspers en zijn vrouw naar Zwitserland te verhuizen, aangezien ze zich niet langer in Duitsland ‘thuis voelden’. In 1948 werd Jaspers benoemd tot professor in de filosofie aan de universiteit van Bazel. Hij profileerde zich in toenemende mate als ‘politiek filosoof’. Als politiek bewogen denker heeft Jaspers zich steevast afgevraagd:

Hoe dient de mens zichzelf te denken als hij zichzelf als politiek verantwoord wezen wil begrijpen?

Om de zojuist gestelde vraag te kunnen beantwoorden, zullen we in deze cursus, geënt op het denken van Jaspers, onder andere de volgende deelvragen aan de orde laten komen:

-         Wat betekent ‘existentiefilosofie’?

-         Wat houdt de ‘communicatie waarheidsgedachte’ in?

-         Wat zijn ‘sporen van transcendentie’?

-         Wat wordt met het ‘Omvattende’ bedoeld?

-         Wat houdt de ‘subject-object-splitsing’ precies in?

-         Wat betekent ‘wijsgerig geloven’?

De cursus begint steeds met een voordracht over bovenstaande deelvragen. Vervolgens zullen de onderwerpen in discussievorm met de deelnemers besproken worden. Tot besluit van de cursus vat de docent de besproken ideeën en de daaraan toegevoegde nieuwe inzichten van de deelnemers samen. De cursus bestaat uit 5 aaneengesloten cursusavonden: circa 75 minuten per avond.

Enkele belangrijke latere werken van Jaspers zijn: Psychologie der Weltanschauungen (1919), Die geistige Situation der Zeit (1932), Nietzsche. Einführung in das Verständnis seines Denkens (1936), Von der Wahrheit (1947), Die Atombombe und die Zukunft des Menschen (1958) en Hoffnung und Sorge. Schriften zur deutschen Politik. 1945-1965 (1965).

Tot dan!

Coban Menkveld

Mountainbiken

30-10-2017

Mountainbiken is zo'n beetje uitgevonden in Zwitserland. Heb je genoeg van de Nederlandse heuvels en ben je toe aan een echte uitdaging? Kom dan onder professionele begeleiding de Zwitserse bergen verkennen met je eigen fiets!

Meer informatie

Motorrijden

30-10-2017

Zin in prachtige passen midden door de Alpen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. In de buurt van ons hotel zijn diverse prachtige motorritten te maken. Tim kan u hier uitgebreid informatie over geven, hij heeft de passen zelf regelmatig gereden op de motor. Wilt u u motor overdekt parkeren, geen probleem, bij het hotel is een garage.

Meer informatie

Herfstuitdaging

15-09-2020

Verleg je grenzen, ontmoet gelijkgestemden en maak kennis met het prachtige berglandschap boven het Rijndal in het zuidoosten van Zwitserland. Doe kennis en ervaring op tijdens de wandelingen onder de vrolijke en professionele begeleiding van International Mountain Leader Femke Treep. Ga mee op avontuur en ontdek je mogelijkheden.

Meer informatie

21 Nederlandse beoordelingen over Hotel Familie-hotel Clarezia

8,5
21 beoordelingen
  • Waardering 8,5
  • Service 8,8
  • Prijs / kwaliteit 8,8
  • Eten 8
  • Kamers 8,3
  • Kindvriendelijk 8,7
  • Ligging t.o.v. pistes 8,5
  • Zwembad -
Klik hier om onze Zoover beoordelingen te bekijken

Zwitserse chaletstijl

Adembenemende omgeving

Vegetarische keuken

Verzorgde wandelingen

Gezellig bij elkaar zijn

Reto-Romaanse omgeving

Eigen parkeerterrein

Sneeuwgarantie in de winter

Gezellige activiteiten

Eigen pendelbus

Verse ontbijtbuffetten

Samen doen