Kropfenstein / Casti Grotta

Deze imponerende, waanzinnig gebouwde en veel bezochte burcht roept nogal veel raadsels op, waarop nauwelijks antwoorden te bedenken of te vinden zijn. Wie bouwt er nu zoiets vreemds tegen de hang en met welk doel? De opdrachtgever moet gefascineerd zijn geweest door de leefwijze van een adelaar!

Hoe werd het bouwmateriaal op zijn plaats gebracht en hoeveel ongelukken zijn daarbij gebeurd? Waar was de ingang? In ieder geval niet op de plaats waar zich nu de toegang bevindt! Was het een hangbrug of een touwladder die kon worden ingehaald? Vermoedens gaan uit naar een van hout getimmerd looppad of trap!

De bouw van de burcht gaat vermoedelijk terug naar de 13e eeuw. Geschreven is hierover niets! De oudste bezitter die bekend is, is een Jacobus de Scrottenstein, doch het is de vraag of dit ook de eerste bewoner was. Aan te nemen is, dat deze Jacobus de Scrottenstein een zeer gewelddadig persoon moet zijn geweest die de omgeving behoorlijk koeieneerde. Hij vond na een proces tegen hem een roemloos einde: in 1328 werd hij in Rueun vermoord.

Van de daaropvolgende bewoners valt op dat dit allemaal personen zijn die om één of andere rede bescherming zochten. Veel van hen waren rechter of landsrechter. Dat het toch niet zo’n prettige plaats was om te wonen blijkt uit de vele bezitterswissels. Het is uiteindelijk meer een duiventil dan een adelaarsnest geworden. Als eind 15e eeuw het geslacht van Junker Jörg van Kropfenstein ophoudt te bestaan, is het eigenlijk ook gebeurd met de burcht.

Het bouwwerk raakt in verval en pas in 1956 wordt nader onderzoek gedaan. Dan wordt het ook toegankelijk gemaakt voor het publiek. Tot die tijd was het een geliefd klimobject van de Waltensburger jeugd.

Het onderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven op veel brandende vragen. Nuchtere constateringen zijn dat het meerdere keren is afgebrand (wellicht was dit kwaaie wil van de bevolking?), dat het uit drie verdiepingen heeft bestaan en dat er eigenlijk helemaal niets is gevonden wat verdere verwijzing zou kunnen geven. Ook de wandreliëfs roepen meer vragen op dan antwoorden.

Al met al een merkwaardige creatie. Gaat u maar eens kijken. Op weg naar Brigels komt u er langs. Pas wel op, het is er niet ongevaarlijk en daarom niet geschikt voor kleine kinderen of voor mensen met hoogtevrees!

21 Nederlandse beoordelingen over Hotel Familie-hotel Clarezia

8,5
21 beoordelingen
  • Waardering 8,5
  • Service 8,8
  • Prijs / kwaliteit 8,8
  • Eten 8
  • Kamers 8,3
  • Kindvriendelijk 8,7
  • Ligging t.o.v. pistes 8,5
  • Zwembad -
Klik hier om onze Zoover beoordelingen te bekijken

Zwitserse chaletstijl

Adembenemende omgeving

Vegetarische keuken

Verzorgde wandelingen

Gezellig bij elkaar zijn

Reto-Romaanse omgeving

Eigen parkeerterrein

Sneeuwgarantie in de winter

Gezellige activiteiten

Eigen pendelbus

Verse ontbijtbuffetten

Samen doen